Terug naar het nieuwsoverzicht

Samen genieten van voorlezen

17 september 2018 - Alles Kidz Kinderopvang


Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van een kind. Maar het voorlezen moet vooral gewoon leuk zijn en iets zijn waar zowel kind(eren) als ouder van kunnen genieten. Vanwege het verhaal dat er gelezen wordt, maar vooral ook vanwege het gezellig samen zijn en de aandacht voor elkaar. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is.

Wij communiceren bij Alles Kidz Kinderopvang in het Nederlands met de kinderen.

Er wordt van pedagogisch medewerkers en stagiaires verwacht worden dat zij correct Nederlands spreken. Tijdens diverse activiteiten wordt aandacht gegeven aan de taalontwikkeling. Door veel en goed met de kinderen te praten, te zingen en door voor te lezen, wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. Maar ook door het geven van uitleg en door samen te spelen kunnen we de taalontwikkeling ondersteunen.

Dagelijks wordt er voorgelezen in de dagopvang en bij de peutervoorziening.In elk thema staan er één (babygroepen) of twee prentenboeken (peutergroepen en peutervoorziening) centraal. Een prentenboek wordt (interactief) voorgelezen volgens de vier stappen van de VVE methode Piramide. Naar aanleiding van het interactief voorlezen wordt er een activiteit ingepland, bijvoorbeeld een rollenspel of een creatieve of een bewegingsactiviteit. 

De effecten van voorlezen worden nog positiever als het verhaal is voorzien van afbeeldingen en als voorlezers de interactie zoeken met kinderen, bijvoorbeeld door vragen te stellen of naar de tekst te wijzen. Hetzelfde geldt voor melodie en rijm. Bij kinderen wordt taalontwikkeling, taalvaardigheid en zelfs fantasie bevorderd door rijm. De melodie van liedjes zorgt ervoor dat woorden nog beter onthouden worden.

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert een baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. Met een baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van een kind en het verhoogt de concentratie.

Kijk ook eens op; www.boekstart.nl/waarom-voorlezen

Overig nieuws

[website] - icon-contact

Contact

Naar aanleiding van je vraag nemen wij telefonisch of per e-mail contact met je op. 

Neem direct contact op

[website] - icon-contact

Rondleiding

Meer weten over Alles Kidz Kinderopvang? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op onze locatie? Wij nodigen je graag uit voor een rondleiding.

Vraag een rondleiding aan

[website] - icon-contact

Bel me terug

Naar aanleiding van je vraag nemen wij telefonisch contact met je op. 

Bel me terug

[website] - icon-contact

Inschrijven

Ja, ik wil mijn kind(eren) inschrijven! Vul hier je gegevens in. We nemen contact met je op om de beschikbaarheid te bespreken.

Direct inschrijven