Terug naar het nieuwsoverzicht

De mijlpalen in de eerste levensjaren

23 maart 2022 - Alles Kidz kinderopvang

De mijlpalen in de eerste levensjaren zijn voor alle kindjes hetzelfde, het tempo is vaak net iets anders. Dat is helemaal niet erg. Je kindje ontwikkeld op zijn of haar eigen niveau.
Deze mijlpalen kun je verwachten:

- Omrollen. Dat is flink oefenen voor een kleine baby. Je baby is vaak al flink aan het spartelen en zijn buikje omhoog aan het duwen en dan ineens lukt het! Omrollen! Meestal beginnen baby’s tussen de 3 en 6 maanden hiermee. Er is heel wat oefening voor nodig om het onder de knie te krijgen. Bij Alles Kidz Kinderopvang stimuleren we baby’s door ze veel op hun buikje te laten spelen. Zo trainen ze spieren die ze straks nodig gaan hebben bij het omrollen. 

- Kruipen & tijgeren. Ben je er net aan gewend dat je baby al kan omrollen, beginnen ze te kruipen. Er is geen vaste volgorde qua ontwikkeling. Sommige kinderen kunnen ineens staan zonder eerste gekropen te hebben. Dat doen ze allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Gemiddeld kunnen baby’s tussen de 7 en 10 maanden tijgeren, kruipen of billenschuiven. 

- Zelf kunnen zitten. Een fijne mijlpaal is als je kindje zelfstandig kan zitten! Dit gebeurd meestal tussen de 6 en 12 maanden. Goed leren zitten is belangrijk om daarna ook goed te kunnen leren lopen. Om te kunnen zitten is het belangrijk dat de nek en rugspieren van je kindje sterk zijn. Dit stimuleren we vaak door het gebruik van een babygym, door het rekken en strekken naar speeltjes worden deze spieren getraind. 

- Eerste woordjes. Het gebrabbel van je baby verandert langzaam in verstaanbare woordjes, een super leuke mijlpaal! Rond de eerste verjaardag worden vaak de eerste woordjes uitgesproken, rond de tweede verjaardag is dit veranderd in korte zinnetjes. 

- Staan. Ineens is het zo ver en staat je kindje aan de bank. Vaak oefenen kindjes dit veel door zichzelf op te trekken. Vaak merk je dat je kindje wil proberen te staan maar dat het nog niet lukt, help hem dan met wat ondersteuning. 

- Lopen. Misschien wel de grootste mijlpaal. Het maakt van je baby ineens echt een peuter. Gemiddeld kunnen kinderen tussen de 12 en 14 maanden hun eerste stapjes lopen. Maar ook hierbij is het verschil in ontwikkeling groot. Sommige baby’s zijn meer bezig met praten en daarna pas met lopen. Ieder kind volgt hierin een ander tempo. Begint je kindje met het zetten van zijn eerste stapjes? Dan zal deze veel lol beleven aan een stap wagentje!

[website] - icon-contact

Contact

Naar aanleiding van je vraag nemen wij telefonisch of per e-mail contact met je op. 

Neem direct contact op

[website] - icon-contact

Rondleiding

Meer weten over Alles Kidz Kinderopvang? Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je een kijkje nemen op onze locatie? Wij nodigen je graag uit voor een rondleiding.

Vraag een rondleiding aan

[website] - icon-contact

Bel me terug

Naar aanleiding van je vraag nemen wij telefonisch contact met je op. 

Bel me terug

[website] - icon-contact

Inschrijven

Ja, ik wil mijn kind(eren) inschrijven! Vul hier je gegevens in. We nemen contact met je op om de beschikbaarheid te bespreken.

Direct inschrijven