Terug naar het nieuwsoverzicht

De Peuterpubertijd, 5 tips

30 oktober 2019 - Alles Kidz Kinderopvang

Iedere ouder gaat door deze fase heen, de peuterpubertijd. Wat is dit nou eigenlijk precies? De peuterpuberteit begint meestal rond de 18 maanden en duurt tot de kleutertijd. Tijdens deze periode ontdekt een kind dat hij iemand anders is dan zijn ouders. Het is een fase waarin geleerd wordt waar grenzen liggen. Een kind in deze fase wil graag zelf alles doen en de controle over zijn of haar eigen leven nemen. Dit lukt natuurlijk niet altijd en dat kan voor een hoop frustratie zorgen, vandaag de peuterpubertijd. Ook voor ouders is dit niet altijd de leukste periode. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Wij hebben 5 tips voor je.

  1. Geef ‘nee’ geen kans

Stel geen ja/ nee vragen. Maar bied opties ‘wat zullen we doen? Buiten spelen, of een tekening maken?’

  1. Laat je peuter zo veel mogelijk zelf doen

Je peuter wil in deze fase graag leren om dingen zelf te doen, geef die kans dan ook. Door te oefenen met het zelf doen van dingen krijgt je peuter ook meer zelfvertrouwen. Vooral als je dit aanmoedigt.

  1. Afleiding

Wanneer er een driftbui dreigt, leidt je peuter dan af met iets wat hij of zij altijd leuk vind om te doen. Waarschijnlijk is hij dan binnen no-time vergeten waarom hij ook alweer boos aan het worden was.

  1. Positief gedrag belonen

Als je gewenst gedrag ziet, beloon dit dan meteen. Dat hoeft echt niet met een snoepje, een compliment of een knuffel zijn al voldoende. Dit stimuleert je peuter om dit gedrag te gaan herhalen. En daar wordt iedereen blij van!

  1. Routine en structuur

Een kind voelt zich het meest veilig als hij weet waar hij aan toe is. Een vaste routine en structuur helpen hierbij.

Overig nieuws

[website] - icon-contact

Contact

Naar aanleiding van uw vraag nemen wij telefonisch of per e-mail contact met u op. 

Neem direct contact op

[website] - icon-contact

Rondleiding

Meer weten over Alles Kidz Kinderopvang? Heeft u vragen over beschikbaarheid of wilt u een kijkje nemen op onze locatie? Wij nodigen u graag uit voor een rondleiding.

Vraag een rondleiding aan

[website] - icon-contact

Bel me terug

Naar aanleiding van uw vraag nemen wij telefonisch contact met u op. 

Bel me terug

[website] - icon-contact

Inschrijven

Ja, ik wil mijn kind(eren) inschrijven! Vul hier uw gegevens in. We nemen contact met u op om de beschikbaarheid te bespreken.

Direct inschrijven